SNOVI ALI PROIZVODI, KI SKLADNO Z DOLOČILI UREDBE (EU) ŠT. 1169/2011 POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

  • a. glukoznih sirupov na osnovni pšenice, vključno z dekstrozo
  • b. maltodekstrinov na osnovi pšenice;
  • c. glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
  • d. žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora
  • 2. Raki in proizvodi iz rakov.

    3. Jajca in proizvodi iz jajc.

    4. Ribe in proizvodi iz rib:

  • a. ribja želatina, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide
  • b. ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporabljajo kot sredstvo za bistrenje piva ali vina
  • 5. Arašid (kikiriki) in proizvodi iz arašidov

    6. Zrnje soje in proizvodi iz soje, razen

  • a. popolnoma rafiniranih sojinih olj in maščob
  • b. naravne zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega d-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
  • c. rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
  • d. rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja.
  • 7. Mleko in mlečni izdelki (ki vsebujejo laktozo), razen

  • a. sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora
  • b. laktitola
  • 8. Oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ter proizvodi iz njih. V to skupino se ne šteje oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate (vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora).

    9. Listna zelena in proizvodi iz nje.

    10. Gorčično seme ali proizvodi iz njega.

    11. Sezamovo seme ali proizvodi iz njega.

    12. Žveplov dioksid ali sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2.

    13. Volčji bob in proizvodi iz njega.

    14. Mehkužci in proizvodi in njih.